CANVI DE MENTALITAT (ARBINGER)

Model que es basa en la necessitat de d’un canvi de mentalitat (forma de veure els altres i les situacions) que genera una manera d’actuar diferent. Aquest model de canvi de mentalitat afavoreix quatre eixos essencials en les organitzacions: cultura de col·laboració, responsabilitat, lideratge conscient i transformació dels conflictes.

En que es basa?

L’obra de l’Institut Arbinger és única al món. Arbinger va ser fundada per un prestigiós acadèmic que resolgué el que es coneix com la paradoxa de l’auto-engany. Aquest treball va revelar dos tipus diferents de mentalitat  a partir de les quals funcionen les persones i les organitzacions. Una mentalitat dins de la capsa, centrat en un mateix, i un mentalitat fora de la de capsa, centrada en els altres. Arbinger porta 35 anys ajudant persones i organitzacions a canviar amb èxit la mentalitat.

Amb una mentalitat dins la capsa, podem concebre i realitzar el nostre treball basat en com els altres ens afecten a nosaltres i els nostres objectius. No obstant això, amb una mentalitat fora de la capsa, podem concebre i desenvolupar el nostre treball tenint en compte les persones amb qui ens relacionem (els nostres caps, companys de feina, clients, equip, etc.) i ajudant-los a aconseguir els seus propis objectius. Ens fem responsables de l’impacte del que fem en els altres i mesurem l’èxit en termes del que els altres són capaços d’aconseguir com a resultat del nostre esforç.

Aquest canvi cap a una mentalitat fora de la capsa permet a les persones pensar de manera diferent i més productiva i es resolen molts dels problemes que afecten la majoria de les organitzacions.

A qui va dirigit?

Principalment a líders i equips en les organitzacions en què s’observa la presència de sitges, manca de comunicació i coordinació, baixa productivitat, lideratge deficient i resistència als processos de canvi que s’estan implementant.

Amb una mentalitat fora de la capsa, les persones es fan responsables del seu impacte en el conjunt de l’organització. Els líders són capaços de veure amb claredat l’aportació de cada persona, eliminen les barreres interpersonals a la col·laboració i davant problemes crònics, es concentren en solucions creatives. Alguns dels beneficis més notables de la implantació d’una mentalitat fora de la capsa són:

  • Crea cultures altament col·laboratives que treballen més intel·ligentment i sinèrgicament, optimitzant recursos.
  • Mostra a equips i persones com transformar els conflictes, convidant-los a considerar els altres com a persones i tenir en compte els seus objectius, necessitats i reptes.
  • Té un impacte profund en la relació amb els clients, aconseguint així un avantatge competitiu en el mercat.
  • Millora l’eficiència en la capacitat dels equips per redissenyar i utilitzar els recursos, processos i sistemes.

Quines metodologies s’utilitzen?

Utilitzant metodologies de formació, coaching i consultoria, Arbinger ajuda les organitzacions i la seva gent a sortir de la capsa en primer lloc, canviant la mentalitat; en segon lloc, permetent-los ajustar la seva conducta d’una manera útil; i en tercer lloc, ajudant els líders a canviar els sistemes i processos de l’organització i re-enfocant-los cap a una mentalitat fora de la capsa que convidi a la col·laboració i recompensi un canvi sistèmic i sostenible.

Procediment

El procés de canvi en la mentalitat comença amb un taller de dos dies, que és seguit per un pla de seguiment de 90 dies, formació de facilitadors interns que despleguin el programa de canvi de mentalitat internament a l’organització i pel que han de formar-se en un “Train deTrainer”, i finalment amb la consultoria, coaching i tutoria que ajuden als líders a redefinir objectius i adaptar els sistemes i processos amb una mentalitat fora de la capsa.

Professionals que el serveixen:

Jaume Abad, Miriam Fisas, Carolina de León, Judith Aparicio, Esther Macià, Marga Baró, Nicole Berger, Jose Luis Santamaría, Javier Ondarra y Judith Mestres.